Θηλώματα ουροδόχου κύστης με μπλε φως
PDF Εκτύπωση E-mail
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Την πιο πρόσφατη εξέλιξη στην αντιμετώπιση των θηλωμάτων της ουροδόχου κύστης αποτελεί η διουρηθρική εκτομή τους με «μπλε φως». Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί ειδικές χημικές ουσίες οι οποίες εγχύονται στην ουροδόχο κύστη πριν το χειρουργείο. Οι ουσίες αυτές με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, βοηθούν το χειρουργό να δει περιοχές με καρκινικά κύτταρα που δε φαίνονται με τον παλιό «παραδοσιακό» τρόπο.

H ουσία η οποία εγχύεται στην ουροδόχο κύστη του ασθενούς ονομάζεται εξαμινολεβουλινικό οξυ (HEXVIX). Μία ώρα πριν το χειρουργείο και αφού ο ασθνενής ουρήσει, με ένα λεπτό καθετήρα ρίχνουμε το διάλυμα της ουσίας αυτής μέσα στην κύστη. Ο ασθενής δεν ουρεί για μια ώρα. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου χρησιμοποιείται "μπλε" ειδικό φως μέσω της ενδοσκοπικής κάμερας. Με τη βοήθεια αυτού του φωτός ο χειρουργός βλέπει έντονα κόκκινες τις περιοχές με καρκινικά κύτταρα, καθώς και μικρά θηλώματα τα οποία δε θα μπορούσε να τα δει χωρίς τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούνται πολλά περισσότερα θηλώματα και περιοχές με καρκίνο οι οποίες θα ¨ξέφευγαν" με τον κλασσικό τρόπο.

Δημοσιεύθηκε σε διεθνές ουρολογικό περιοδικό μια δική μου μελέτη από 130 ασθενείς στους οποίους χρησιμοποίησα τη μέθοδο αυτή. Αποδείχθηκε ότι πράγματι βοηθάει στην καλύτερη ανίχνευση των θηλωμάτων και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών. Μειώνει την πιθανότητα να επανεμφανιστούν θηλώματα κυρίως στους πρώτους 12 μήνες όχι όμως και σε βάθος χρόνου.

 

 

Προς το παρόν είναι ότι καλύτερο διαθέτουμε για την αντιμετώπιση τς απαιτητικής αυτής πάθησης που ονομάζουμε "θηλώματα ουροδόχου κύστης".

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

Ανδρέα Παπανδρέου 147

Νεάπολη Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 56728

Τ: 2310618299

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ

Τσιμισκή 54

Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 54623

Τ: 2310225050

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr