ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤH
PDF Εκτύπωση E-mail

Η πρώτη επιλογή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αποτελούν τα φάρμακα. Δυστυχώς προς το παρόν, δεν υπάρχουν φάρμακα που να «μικραίνουν» μόνιμα τον προστάτη ή να σταματούν την εξέλιξη της νόσου. Τα φάρμακα που διαθέτουμε διευκολύνουν την ούρηση και ο ασθενής βελτιώνεται από τα συμπτώματά του για όσο χρονικό διάστημα τα χρησιμοποιεί. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι τα εξής:

 

Α 1 και Α1α αδρενεργικοί αποκλειστές:

Τα φάρμακα αυτά αποτελούν την πιο συχνά συνταγογραφούμενη θεραπεία. Έχουν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και στην ουσία προκαλούν μία χάλαση των λείων μυϊκών ινών και έτσι διευκολύνουν την παροχέτευση των ούρων  μέσα από τον προστάτη και έτσι βελτιώνουν την ούρηση. Περισσότερο από την αντικειμενική βελτίωση των συμπτωμάτων , είναι η υποκειμενική βελτίωση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής σε σχέση με την ούρηση.

Η βελτίωση των αποφρακτικών και ερεθιστικών συμπτωμάτων , ανέρχεται στο 50 % με 60% των περιπτώσεων. Η απάντηση στα φάρμακα αυτά είναι άμεση και έρχεται ήδη στις πρώτες ημέρας θεραπείας.

Οι παρενέργειες  των φαρμάκων αυτών μπορεί να είναι : αδυναμία, ζάλη , ναυτία , ταχυκαρδία , ορθοστατική υπόταση . Μία άλλη παρενέργεια των φαρμάκων αυτών αποτελεί και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση , δηλαδή κατά την φάση της σεξουαλικής πράξης ο ασθενής φτάνει κανονικά σε οργασμό χωρίς όμως να βλέπει σπέρμα.

 

Αναστολείς της  5 α ρεδουκτάσης:

Τα φάρμακα αυτά ουσιαστικά αποτελούν έναν ήπιο ορμονικό χειρισμό. Αναστέλλουν ένα ένζυμο την ρεδουκτάση και έτσι δεν επιτρέπουν την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη που αποτελεί και το δραστικό της κλάσμα. Με αυτό τον μηχανισμό τα φάρμακα αυτά προκαλούν μία υποστροφή της μάζας του αδένα προωθώντας την κυτταρική απόπτωση , δηλ. την μείωση των κυττάρων. Υπάρχουν δύο ισοένζυμα της ρεδουκτάσης το τύπο Ι , και τύπου ΙΙ. Το ισοένυμο τύπου Ι βρίσκεται στο  επιθήλιο , και το τύπου ΙΙ στο στρώμα.

Η επίδραση των φαρμάκων αυτών είναι να  μειώσουν  την μάζα του προστάτου κατά 20% σε μία περίοδο 6 μηνών ή και στο 30% σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Προσφέρουν μία πιο ελεύθερη ούρηση και μία βελτίωση των συμπτωμάτων, σαφώς όμως μικρότερη από τη προηγούμενη κατηγορία φαρμάκων(Α αδρενεργικούς αναστολείς) .

Θα πρέπει να τονίσουμε πώς η θεραπεία με τους αναστολείς της 5 α ρεδουκτάσης δεν έχει ταχεία ανταπόκριση αλλά τα αποτελέσματα φαίνονται πάνω στο εξάμηνο. Εξίσου σημαντική πληροφορία είναι ότι τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής μειώνουν πλασματικά την τιμή του P.S.A. στο 50% μετά από 6 μήνες χρήσης , έτσι ο ασθενής θα πρέπει να πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα επί δύο για να μπορεί να γίνεται σωστή παρακολούθηση της προστατικής νόσου. Τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής έχουν καλύτερη ανταπόκριση σε προστάτες μεγάλου μεγέθους , πάνω από 40 κυβικά εκατοστά , ενώ οι αδρενεργικοί αποκλειστές έχουν καλή ανταπόκριση ανεξάρτητα από το μέγεθος του αδένα.

Είναι σημαντική η κατηγορία των ασθενών που λαμβάνουν διπλή αγωγή , δηλ. και τις δύο κατηγορίες που αναφέραμε με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

Ανδρέα Παπανδρέου 147

Νεάπολη Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 56728

Τ: 2310618299

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ

Τσιμισκή 54

Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 54623

Τ: 2310225050

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr