ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
PDF Εκτύπωση E-mail

Τι είναι.

Είναι η λήψη μικρών κομματιών από τον προστάτη αδένα. Τα μικρά αυτά κομμάτια,  εξετάζονται στο μικροσκόπιο από ειδικό ιατρό (παθολογοανατόμο), με σκοπό να βρεθεί η πάθηση του προστάτη και κυρίως να ανακαλυφθεί τυχών καρκίνος.

Πότε γίνεται.

Όταν η εξέταση από τον ουρολόγο (δακτυλική και διορθικό υπέρηχο),σε συνδυασμό με τις τιμές του PSA (εξέταση αίματος), μας δείχνουν αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη, τότε η βιοψία αποτελεί τη μόνη εξέταση που με μεγάλο βαθμό σιγουριάς μπορεί να μας θέσει τη διάγνωση του καρκίνου ή να τον αποκλείσει.

Πως γίνεται.

Γίνεται από τον πρωκτό με τοπική αναισθησία. Με μια ειδική κεφαλή υπερήχων η οποία εισάγεται στον πρωκτό, απεικονίζεται με λεπτομέρεια ο προστάτης. Με τη βοήθεια των υπερήχων και με μια αυτόματη λεπτή βελόνη, λαμβάνει ο  ουρολόγος  πολλά μικρά δείγματα (συνήθως 12) από διάφορες περιοχές του προστάτη. Η βιοψία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο ή στην κλινική.

Είναι επώδυνη;

Με την τοπική αναισθησία που γίνεται στα νεύρα του προστάτη, η βιοψία δεν αποτελεί επώδυνη διαδικασία. Ίσως να μην αποτελεί ευχάριστη εμπειρία γιατί γίνεται από τον πρωκτό.

Σε κάποιους ασθενείς οι οποίοι δε μπορούν να ανεχτούν την εξέταση από τον πρωκτό ή τη θεωρούν δυσάρεστη εμπειρία, όπως επίσης και σε αυτούς που νοιώθουν υπερβολικό άγχος, μπορεί να τους χορηγηθεί «μέθη» από αναισθησιολόγο. Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής δε βιώνει καμιά δυσάρεστη εμπειρία ή στρες.

Έχει επιπλοκές;

Αν και πλέον είναι σπάνιες οι επιπλοκές από τη βιοψία (<10%) οι συχνότερες που μπορεί να συμβούν είναι :

  • Αιματουρία. Ο ασθενής μπορεί να ουρήσει αίμα μετά την εξέταση. Συνήθως είναι λίγο σε ποσότητα και εξαφανίζεται σύντομα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί κάποιος να ουρεί ροζ ή καφετί ούρα ανα διαστήματα για εβδομάδες.
  • Αίμα από τον πρωκτό. Μετά τη βιοψία συνήθως στην πρώτη αφόδευση ο ασθενής βλέπει αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί.
  • Αίμα στο σπέρμα. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο αλλά όχι επικίνδυνο. Μερικές φορές χρειάζεται μέχρι και 4 εβδομάδες για να υποχωρήσει. Γι’αυτό συνιστάται αποχή από την εκσπερμάτιση για 2 εβδομάδες.

  • Πυρετός από λοίμωξη του προστάτη. Γι’αυτό το λόγο οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά.
  • Δυσκολία στην ούρηση.  Συμβαίνει συνήθως σε αυτούς που πάσχουν από βαριά υπερπλασία προστάτη.

Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε βιοψία πρέπει να διαβάσουν τις οδηγίες για τη βιοψία του προστάτη.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

Ανδρέα Παπανδρέου 147

Νεάπολη Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 56728

Τ: 2310618299

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ

Τσιμισκή 54

Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 54623

Τ: 2310225050

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr