ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
PDF Εκτύπωση E-mail

Οδηγίες  για τη βιοψία του προστάτη.

Σε περίπτωση που ο ασθενής παίρνει φάρμακα το οποία επηρεάζουν την πήξη του αίματος (sintrom, salospir, plavix, aflen κλπ) θα πρέπει να τα διακόψει  επτά ημέρες πριν τη βιοψία. Καλό είναι να συμβουλευτεί τον καρδιολόγο του εάν χρειάζεται τα χάπια αυτά να αντικατασταθούν από ενέσεις ηπαρίνης.

Τα αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να μη τα λαμβάνει ο ασθενής μέχρι και 4 μέρες μετά τη βιοψία. Τα ξεκινά 4 μέρες μετά και μόνο εφόσον δεν εμφανίζει αιμορραγία.

Το απόγευμα πριν την ημέρα της βιοψίας ο ασθενής κάνει έναν υποκλυσμό (κλύσμα) για να αφοδεύσει. Το ίδιο βράδυ τρώει κάτι ελαφρύ (τσάι ή γάλα με φρυγανιά) και λαμβάνει την αντιβίωση που του έχει συνταγογραφήσει  ο ουρολόγος του.

Το πρωί της βιοψίας πρέπει να παραμείνει νηστικός. Λαμβάνει μόνο με λίγο νερό ένα ακόμη αντιβιοτικό που του χορήγησε ο ουρολόγος. Αν τυχόν παίρνει και άλλα χάπια αυτά μπορεί επίσης να τα πάρει με λίγο νερό εκτός φυσικά από τα αντιπηκτικά.

Κατά τη βιοψία καλό είναι να συνοδεύεται και αν είναι εύκολο να μην οδηγήσει αμέσως μετά.

Μετά τη βιοψία μπορεί να φάει ελεύθερα και να καταναλώσει αρκετή ποσότητα υγρών. Εάν νοιώσει πόνο ή δυσφορία μπορεί να πάρει παρακεταμόλη (Depon, Panadol), όχι όμως ασπιρίνη ή άλλα παυσίπονα (Mesulid , Voltaren). Τις πρώτες ώρες καλό είναι να παραμείνει στο σπίτι. Στη συνέχεια ,αν θέλει, μπορεί να βγει και να περπατήσει αλλά να αποφύγει βαρειά εργασία.

Ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με τον ουρολόγο του εάν:

Τα ούρα γίνουν κόκκινο αίμα με κομμάτια.

Δε μπορεί να ουρήσει καθόλου.

Ανεβάσει πυρετό πάνω από 38 βαθμούς.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

Ανδρέα Παπανδρέου 147

Νεάπολη Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 56728

Τ: 2310618299

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ

Τσιμισκή 54

Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 54623

Τ: 2310225050

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr