ΚΥΣΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ
PDF Εκτύπωση E-mail

Τι είναι.

Είναι μια διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται από ουρολόγο. Με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου (κυστεοσκοπίου) που φέρει ειδική κάμερα, μπορούμε να δούμε το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.

 


Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται

Η εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται σε ασθενείς που  εμφανίζουν αιματουρία μακροσκοπική ή μικροσκοπική (αίμα στην εξέταση ούρων) . Γίνεται επίσης όταν σε άλλες εξετάσεις (υπέρηχοι , πυελογραφία ή αξονική) βρίσκουμε κάτι στην ουροδόχο κύστη που πρέπει να διευκρινιστεί. Επίσης όταν ένας ασθενή εμφανίζει συμπτώματα από την ούρησή του που δε μπορούν να εξηγηθούν από τις άλλες εξετάσεις. Σα ρουτίνα γίνεται σε ασθενείς που πάσχουν από θηλώματα ουροδόχου κύστης.

 

 

Πως γίνεται

Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Η ειδική κάμερα μπαίνει στην κύστη από την ουρήθρα (από εκεί που ουρεί ο άντρας ή η γυναίκα). Οι εικόνες καταγράφονται σε βίντεο ή φωτογραφίες.

 

Είναι επώδυνη;

Με τα νεότερης γενιάς εύκαμπτα κυστεοσκόπια η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη.

 

Χρειάζεται προετοιμασία;

Δε χρειάζεται καμία προετοιμασία . Μόνο αν ο ασθενής παίρνει φάρμακα για την πήξη του αίματος (sintrom, salospir, plavix, aflen) συνήθως πρέπει να τα διακόψει 4 μέρες πριν κατόπιν συνεννόησης με τον ουρολόγο του.

 

Έχει κινδύνους;

Σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές. Οι συχνότερες είναι :

Συχνουρία, καυσουρία.

Αιματουρία.

Ουρολοίμωξη.

Συνήθως όμως είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται εύκολα με τη λήψη άφθονων υγρών και αντιβιοτικών αν χρειαστεί. Αμέσως μετά την εξέταση ο ασθενής μπορεί να εργαστεί και να φάει ελευθερα.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

Ανδρέα Παπανδρέου 147

Νεάπολη Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 56728

Τ: 2310618299

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ

Τσιμισκή 54

Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 54623

Τ: 2310225050

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr