ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΟΘΡΥΨΙΑ
PDF Εκτύπωση E-mail

Διαδερμική Νεφρολιθοθρυψία (PNL)

Η PNL είναι μια χειρουργική επέμβαση, που έχει στόχο την αφαίρεση μεγάλων λίθων απευθείας από τους νεφρούς. Το πλεονέκτημα της είναι, ότι ακόμη και πολύ μεγάλοι λίθοι αφαιρούνται με μία μόνο επέμβαση. Η PNL πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ωστόσο σε σύγκριση με την εξωσωματική λιθοτριψία και την ουρητηροσκόπηση είναι πιο επεμβατική μέθοδος με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Οι πιο συχνές επιπλοκές της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας είναι η αιμορραγία και πυρετός.

Πότε πρέπει να εξετάσω το ενδεχόμενο της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας;

Όταν ο λίθος είναι πολύ μεγάλος (μεγαλύτερος από 2 εκατοστά) και δεν έχει μετακινηθεί στον ουρητήρα. Ο ιατρός μπορεί να σας προτείνει διαδερμική νεφρολιθοτριψία σαν επιλογή θεραπείας αν:

  • Έχετε περισσότερους από ένα λίθο
  • Ο λίθος σας είναι πολύ σκληρός

Πώς εκτελείται η διαδερμική νεφρολιθοτριψία;

Η PNL διεξάγεται υπό γενική αναισθησία. Ο χειρουργός παρακεντάει το νεφρό με βελόνα μέσω του δέρματός σας, ενώ είστε υπό αναισθησία. Στη συνέχεια διευρύνει το κανάλι παρακέντησης τόσο, ώστε να μπορεί να εισέλθει το νεφροσκόπιο. Ανάλογα με το μέγεθος του λίθου, είτε αφαιρείται ολόκληρος είτε κατακερματίζεται πρώτα σε μικρότερα κομμάτια. Ο κατακερματισμός του λίθου γίνεται με laser, υπέρηχο ή με πνευματικό λιθοτρίπτη (που λειτουργεί σαν μικρό κομπρεσέρ). Στο σημείο αυτό αφαιρούνται όλα τα λιθιασικά συγκρίματα. Μερικές φορές ένα pig-tail ή ένας σωλήνας διαδερμικής νεφροστομίας τοποθετείται για την εξασφάλιση της εξόδου των ούρων από το νεφρό.

Πότε δεν συνιστάται η διαδερμική νεφρολιθοτριψία;

Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος με κάποιες αντενδείξεις βέβαια, διότι η προσπέλαση στο λίθο γίνεται απευθείας διαδερμικά. Αν λαμβάνετε φάρμακα για να αποτραπεί η πήξη του αίματος, θα πρέπει να τα σταματήσετε πριν την επέμβαση. Είναι πάντα σημαντική πάντως η συζήτηση με τον ιατρό σας ανάλογα με την ατομική σας κατάσταση. Επιπλέον, η διαδερμική νεφρολιθοτριψία δεν συνιστάται σε καταστάσεις εγκυμοσύνης ή σε περίπτωση που λόγω σωματικής διάπλασης είναι δύσκολη η πρόσβαση στο νεφρό.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο προετοιμασίας που χρειάζεται. Απαγορεύεται το κάπνισμα, η λήψη τροφής ή υγρών 6-8 ώρες προ της επέμβασης για σωστή προετοιμασία για γενική αναισθησία.

Πόσο καιρό θα μου πάρει για να επιστρέψω στις κανονικές-καθημερινές μου δραστηριότητες;

Μετά τη διαδερμική νεφρολιθοτριψία θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για μερικές μέρες. Σε περίπτωση τοποθέτησης σωλήνα διαδερμικής νεφροστομίας, θα πάρετε εξιτήριο όταν ο χειρουργός ή ο νοσηλευτής σας την αφαιρέσει. Το χρώμα των ούρων σας μπορεί να είναι λίγο πιο αιματηρό τις πρώτες μέρες. Μην σχεδιάσετε σωματική άσκηση τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Θα πρέπει να επιστρέψετε αμέσως στο νοσοκομείο σε περίπτωση:

  • Πυρετού
  • Άλγους στο νεφρό ή στους λαγόνες
  • Αιματουρία μια εβδομάδα μετά την επέμβαση
 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

Ανδρέα Παπανδρέου 147

Νεάπολη Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 56728

Τ: 2310618299

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ

Τσιμισκή 54

Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 54623

Τ: 2310225050

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr