Νέα φάρμακα για τον καρκίνο του προστάτη
PDF Εκτύπωση E-mail

Νέα φάρμακα για τον καρκίνο του προστάτη.

Δύο καινούρια φάρμακα διαθέτουμε πλέον για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Το πρώτο, η Αμπιρατερόνη (Abiraterone, Zytiga®), κυκλοφορεί ήδη και στην Ελλάδα εδώ και αρκετούς μήνες. Η Αμπιρατερόνη διατίθεται σε μορφή δισκίων από το στόμα. Χρησιμοποιείται στους ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο του προστάτη στους οποίους οι προηγούμενες θεραπείες (χειρουργείο, ακτινοθεραπεία, ορμονική θεραπεία) έχουν αποτύχει. Η μέχρι τώρα χρήση του έχει δείξει ότι οι ασθενείς που πήραν το φάρμακο καθυστέρησαν σημαντικά την εξέλιξη του καρκίνου όπως επίσης καθυστέρησαν να οδηγηθούν στη χημειοθεραπεία. Μερικοί από τους ασθενείς που το χρησιμοποίησαν έζησαν περισσότερο από άλλους που δεν το πήραν. Το φάρμακο στην Ελλάδα συνταγογραφείται   από ουρολόγους και χρειάζεται έγκριση Υγειονομικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ.

Η Ενζαλουταμίδη (enzalutamide, Xtandi®) είναι ένα καινούριο αντιανδρογόνο φάρμακο, που πήρε έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρώπη για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα. Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, που ακόμη συνεχίζονται, φαίνεται να φέρουν ευοίωνα αποτελέσματα. Το χάπι μειώνει την πιθανότητα εξέλιξης του καρκίνου και απομακρύνει χρονικά τη χρήση της χημειοθεραπείας.

Είναι γενικά πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι έχουμε ακόμη δύο φάρμακα στον πόλεμο κατά του καρκίνου του προστάτη, του συχνότερου καρκίνου στον άνδρα.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

Ανδρέα Παπανδρέου 147

Νεάπολη Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 56728

Τ: 2310618299

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ

Τσιμισκή 54

Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΤΚ: 54623

Τ: 2310225050

Φ: 2310618042

urologist@urologist.gr