Νέας τεχνολογίας Fusion Βιοψία προστάτη
Fusion βιοψία του προστάτη
Τη νεότερη εξέλιξη στο πεδίο της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη, αποτελεί η ονομαζόμενη Fusion βιοψία ή βιοψία σύντηξης στα Ελληνικά. Ο νεότερης γενιάς τεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιεί στη Θεσσαλονίκη, ο Ουρολόγος χειρουργός Γκρίτσιος Παύλος, επιτρέπει τη πραγματική συνένωση εικόνων απο την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία με την ανατομία του ασθενούς. Ο συνεχής ηλεκτρομαγνητικός προσδιορισμός στο χώρο, της θέσης της βελόνας βιοψίας, μαζί με τη δυνατότητα να μετακινείται στο χώρο του προστάτη (free hand τεχνική), επιτρέπουν τη λήψη λιγότερων δειγμάτων κάνοντας έτσι πιο ασφαλή για τον ασθενή την όλη διαδικασία. Επιπλέον με το έξυπνο λογισμικό Predictive Fusion technology , προσδιορίζεται και προβλέπεται κάθε αλλαγή στη θέση του σώματος του ασθενούς έτσι ώστε να είναι πάντα ακριβής η στόχευση.
Τι είναι η fusion βιοψία του προστάτη.
Το πρόβλημα με τη βιοψία του προστάτη είναι τα ονομαζόμενα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άντρες ενώ έχουν καρκίνο του προστάτη, κάνουν βιοψία και αυτή βγαίνει αρνητική. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ ο προστάτης έχει ένα μέγεθος στο χώρο από 30 εώς και 100 κυβικά εκατοστά, εμείς με τη βιοψία παίρνουμε μικροσκοπικά δείγματα από συγκεκριμένες, αριθμητικά περιορισμένες περιοχές του αδένα. Επομένως είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες περιοχές με καρκίνο, τις οποίες η βελόνα της βιοψίας δεν τις “πέτυχε”.
Με τη βοήθεια ενός από τους πλέον σύγχρονους εξοπλισμούς, ο Ουρολόγος Γκρίτσιος Παύλος, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης, μπορεί και λαμβάνει βιοψίες προστάτη με την τεχνολογία fusion (σύντηξης εικόνας). Οι βιοψίες αυτές λαμβάνονται με ειδική βελόνα, στοχευμένα, απο σημεία του προστάτη που βρέθηκαν να είναι ύποπτα για καρκίνο. Η νέα αυτή τεχνολογία συνδυάζει τις εικόνες απο την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη και από τους υπερήχους. Με αυτό τον τρόπο κατευθύνει τη βελόνα με ακρίβεια στα ύποπτα σημεία. Με τη νέα τεχνολογία ακόμη και το σημείο της βελόνας προσδιορίζεται με ακρίβεια στο χώρο του προστάτη και καταγράφεται.
Πλεονεκτήματα.
- Η στόχευση των ύποπτων σημείων γίνεται με ακρίβεια έτσι ώστε να μη χάνονται εστίες καρκίνου προστάτη. Αυξάνει επομένως τη διαγνωστική ακρίβεια.
- Με την τεχνολογία Predictive Fusion προβλέπονται και υπολογίζονται οι αλλαγές στη θέση του σώματος του ασθενούς και έτσι αποφεύγονται τα λάθη στόχευσης.
- Χρειαζόμαστε λιγότερα δείγματα αφού πλέον δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία αλλά στοχευμένη. Αυτό μειώνει τις επιπλοκές της βιοψίας.
- Η λήψη των δειγμάτων μέσο του δέρματος και όχι διαμέσου του εντέρου (του ορθού) πλεονεκτεί επειδή μειώνει την πιθανότητα λοίμωξης και πυρετού.