Κιρσοκήλη: 3 κανόνες για το πότε πρέπει να χειρουργείται.
Η κιρσοκήλη είναι ένα πολύ συχνό εύρημα στον ανδρικό πληθυσμό. Ακόμη και απολύτως φυσιολογικοί άνδρες έχουν κιρσοκήλη. Όπως είναι λογικό δεν πρέπει να χειρουργούνται όλοι αυτοί οι άνδρες!
Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, μεγάλη συζήτηση μεταξύ των ουρολόγων σχετικά με το πότε και ποιές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Τα συμπεράσματα στα οποία φαίνεται να καταλήγουμε τα τελευταία χρόνια είναι τα εξής:
1. Πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά σε έφηβους άνδρες, όταν βλέπουμε ότι καθυστερεί η ανάπτυξη των όρχεων. Όταν κάποιος έφηβος παρουσιάζει κιρσοκήλη, παρακολουθούμε το ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται οι όρχεις του. Όταν διαπιστωθεί κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξη του όρχι που φέρει την κιρσοκήλη, τότε πρέπει να χειρουργείται έτσι ώστε να προλάβουμε τις μόνιμες βλάβες στον όρχι. Μερικές φορές όταν είναι από την αρχή μεγάλου μεγέθους καλό είναι να προτείνουμε πρωιμα τη διόρθωσή της.
2. Δεν χειρουργούμε ενήλικες άνδρες που έχουν φυσιολογικό σπέρμα! Η μόνη περίπτωση για το αντίθετο θα μπορούσε να είναι όταν ο άνδρας έχει ενοχλητικά συμπτώματα από μία μεγάλου βαθμού κιρσοκήλη.
3. Σε περίπτωση που κάποιος ενήλικας έχει υπογόνιμο σπέρμα, έχει και σημαντικού βαθμού κιρσοκήλη και δε βρίσκουμε άλλη αιτία για το πρόβλημα στο σπέρμα του, πρέπει να χειρουργείται.
Θα πρέπει όμως πάντα να έχουμε υποψιν μας ότι δε μπορούμε να προβλέψουμε ποτέ τα αποτελέσματα της χειρουργικής αποκατάστασης του προβλήματος. Δεν είναι ποτέ βέβαιο αν θα βελτιωθεί και σε πιο βαθμό θα βελτιωθεί, το σπέρμα κάθε άνδρα πoυ χειρουργείται για κιρσοκήλη. Επίσης δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα υποχωρήσουν και οι ενοχλήσεις από την περιοχή του όρχι μετά την επέμβαση.
Μεγάλη σύγχυση επικρατεί και ως προς τις χειρουργικές μεθόδους για τη διόρθωση του προβλήματος. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα φαίνεται να δείχνουν ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η χαμηλή πρόσβαση με τη βοήθεια μικροσκοπίου.